Imunita - jak si ji zlepšit?

Dnes jsem se konečně dokopala k tomu, abych šla o obědové pauze ven. A můžu říct, že to byla ta nejlepší volba. (Až do večera jsem lítala v práci jak motorová myš.) Chtěla jsem se projít mezi stromy. Vyšla jsem v botách, ale plánovala jsem, že si je někde sundám a uzemním se. Nakonec jsem šla navštívit jeden ,,můj" oblíbený strom uprostřed louky. Došla jsem tam, zula se. Chvilku jsem tam pobyla. Pak byl čas vydat se zpět do práce. Když už jsem měla zabahněné a mokré nohy, vzala jsem to naboso. Zároveň se tak už chystám na další sezónu chození ve sněhu.

Když jsem nasdílela fotku, kde jsem naboso a v tílku, napsala mi kamarádka s dotazem: Nějaké základy, jak začít pracovat na imunitě? Dřív bych napsala něco jako: Joo, no tak to otužování (samozřejmě tedy pozvolna) a vitamíny. Asi tak nějak. A teď? Jak nad tím začínám přemýšlet, naskakují mi mraky souvislostí a jedna myšlenka křičí přes druhou: ,,Hééj, tohle je taky důležité." No dobře. Uznávám, že tohle je ho(oo)dně komplexní záležitost. 

Nejsem doktor, takže se mnou nemusíš souhlasit. Ale třeba ti tenhle stručný a zároveň širší pohled na věc něco dá :)

,,Máš slabou imunitu, musíš se otužovat." - Kolikrát jsem slyšela tuhle větu. Až na to, že právě v případě oslabené imunity to může skončit spíš průserem (ulehneš), pokud to přeženeš. Ale nemoc není jen důsledkem toho, že někde prochladneš. Jde spíš o součet veškerých faktorů, které tvoří zdravotní stav, ve kterém se právě nacházíme. Něco jako XXX proměnných, které proženeš skrz složitý algoritmus a na konci získáš hodnotu na stupnici od  -10 do +10. Samotnému onemocnění předchází řetězec opakovaného narušování našich mechanismů. Imunita je přirozená součást organismu, která funguje, pokud má k tomu vhodné podmínky. Jak ji tedy zlepšit/posílit? Napadají mě tři možnosti, na první pohled zcela banální:

  1. Neoslabovat ji,
  2. Mít dostatek nutrientů,
  3. Používat dávky mikro stresu,
  4. Být co nejvíc v přirozeném prostředí.

Ať mám imunitu v jakémkoli stavu, není dobré ji oslabovat. To dá rozum, když to takhle napíšu. Kdo by se úmyslně oslaboval? Ale praxe může trochu pokulhávat, pokud neznáme souvislosti. Takže teď trochu konkrétněji.

Největší část imunity sídlí ve střevech.  Právě proto, že tady je největší riziko, že dostanu společně s jídlem do těla i patogenní mikroorganismy a toxiny. Abych to upřesnila. Jejich příjem společně s potravou je téměř nevyhnutelný, ale v případě správně fungujícího střeva a jeho obranných mechanismů jsou všechny tyto látky vyloučeny z těla skrz naší denní potřebu. Takže naprosto nejdůležitější myšlenka z celého příspěvku zní:

  • Mysli na svůj mikrobiom. Bakterie žijící v našich střevech tvoří první obranou linii naší imunity. Jsou tedy ,,první na ráně" při kontaktu s veškerou potravou. Dohromady tvoří mikrobiom, jehož složení a vitalita odpovídá našim stravovacím návykům. Pokud máme oslabené bakterie - především díky konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, mohou patogenní mikroorganismy z potravy převzít nadvládu nad střevem a vzniká disbióza. To může vést přes poruchy trávení a vstřebávání živin, až k narušení systémových funkcí a propuknutí nemocí (včetně těch civilizačních). Mikrobiom má rád prebiotika, což jsou složky potravy, kterými se živí (například rozpustná vláknina). Kromě výživy pro samotné bakterie je vhodná také konzumace probiotik - přímo bakteriálních kultur, jejichž zdrojem jsou fermentované potraviny s ,,aktivní formou hodných mikroušů". Měli bychom žít v symbióze s těmi malými obyvateli našich střev a dobře je krmit. Oni nás na oplátku budou bránit ze všech sil. Když nebudou žít oni, nebudeme ani my.

Mikroflóra (střevní bakterie) se vyčerpává na řízení škod, které páchají zprocesované potraviny a pak už jí nezbývá síla na další boj se skutečnými nepřáteli (patogeny a toxiny). Je jen na nás, zda se přikloníme k obrázku vlevo nebo vpravo. Pokud to čteš na mobilu, tak luk a šíp :) nebo hrobeček :(

Další body, které souvisí se stavem našeho střeva, jsou:

  • Zkus si vytipovat potraviny a výrobky, které ti působí obtíže. Tohle se netýká jen alergií a intolerancí. Znáš to. Někdy sníš jídlo, po kterém se necítíš dobře a víš to hned. Jindy trvá déle, než nastanou trávicí problémy. Vyřazení některých potravin je bez debat, jiné bude třeba otestovat. 
  • Dej si čas na opravné a detoxikační procesy. Ty probíhají v průběhu celého dne, ale přes noc má na to tělo nejvíc času. Tedy mělo by mít. Takže pokud se večer nacpu a trávím jídlo polovinu z celkové doby spánku, prostor pro likvidaci cizorodých látek, toxinů  a mrtvých buněk se zkracuje. Pokud je proces narušen (opakovaně), patogeny a toxiny, stejně jako již mrtvé buňky kolují v organismu, čímž narušují a otravují celý systém. Výsledkem je oslabená imunita.
  • Zajisti dostupnost živin nejen pro mikrobiom. Minerály a vitaminy, stejně tak jako esenciální mastné kyseliny a aminokyseliny zajišťují správné fungování buněk, orgánů, tělesných soustav a nakonec nás samotných. Naprosto všechny procesy v těle musí šlapat. Ať už je to metabolismus živin a tvorba buněčné energii, nebo hormonální řízení organismu. Přitom platí pravidlo, že strava, která je chudá na živiny, nás o ně bude okrádat. Nejjednodušší je jíst to, co nebylo zatíženo průmyslovým zpracováním a vyhnout se (slazeným) šrotům slepeným z milionu surovin.


Co dál souvisí s Imunitou? Teď už v krátkosti. Za mě sem určitě patří:

  • Dostatečná tvorba kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Psala jsem, že střevní mikroflóra je první ochranná linie. A to platí. Nicméně dostatečná tvorba kyseliny chlorovodíkové v žaludku je zásadní pro ničení patogenních mikroorganismů a také první natrávení bílkovin.
  • Dávkování mikrostresu. Třeba právě v podobě krátkodobého vystavování se chladu nebo občasného zařazení půstu.
  • Kvalitní spánek. Kvalita spánku ovliňuje regenerační a detoxikační procesy. Někdy stačí se hůř vyspat, ráno se nadopovat kafem s mykotoxiny (toxiny z plísní), zajíst to muffinem narvaným cukrem a už to jede. Když se k tomu přidá stres v práci a hádka doma, kdoví, jak to všechno dopadne.
  • Psychická pohoda. (Tady není o čem.)
  • Pobyt venku na světle a na sluníčku. V přírodě. Pokud sluníčko svítí, super. Bod pro tebe. Pokud ne, buď i tak co největší část dne na přirozeném světle. (I když se tak ne vždy chováme, byli jsme, jsme a budeme součástí přírody.)
  • Jako další nezapomínej na Pohyb a také Dostatek tekutin. A nakonec...
  • Neboostuj tělo do vysokých obrátek stimulanty. Nejčastěji kávou nebo drinky v případě únavy. Pokud si tím kompenzuješ nedostatek spánku, nutíš organismus jet na dluh. Vrátí se ti to propady energie a přetěžováním nervového systému.


Možná jsem vůbec neodpověděla na tu otázku v nadpisu. A možná se mi to podařilo. Upřímně můžu říct, že takhle jsem nad tím ještě nikdy předtím nepřemýšlela. Ale snad je aspoň trochu patrné, že imunitu ovlivňuje víc faktorů. Určitě to nevytrhnu tím, že budu pít každé ráno jogurt se zázračnými bakteriemi nebo polykat komplex minerálů od A až po Bž, jak mi radí ta paní v televizi. Takže platí:

Zajisti ty nejlepší podmínky, co dokážeš a pak už nech tělo dělat svou práci.

Téma imunity je nesmírně zajímavé a taky obsáhlé. Nakousla jsem jen kousíček. Proto ho plánuji rozvést do větších souvislostí v roce 2020.


Veškeré vydané články za rok 2019 a 2020 najdeš v knize Rekalibrace Lidské Bytosti