PŮSTY A HLADOVĚNÍ - POZNÁMKY

Následující článek je součástí knihy

PRINCIPY NOVÉ VÝŽIVY

,,Nekonečná Energie jako Zdroj Bytí"

Na úvod: Pokud si chci z nějakého důvodu držet nízko krevní cukr (třeba s cílem zhubnout nebo zlepšit svůj zdravotní stav), je jednodušší a efektivnější zařadit půst nebo přerušované hladovění, než se vydat cestou nyní populární nízkosacharidové či keto - stravy. To s sebou nese mnohem více starostí a pozornosti - omezená volba surovin a jejich kvalita, dále pak vaření podle kuchařky nebo jídelníčku na míru. Při (přerušovaném) půstu stačí vynechat jídlo - nenajíst se. (O tom budu podrobně psát v další části.)

Co se týká přerušovaného půstu, absolvujeme ho přirozeně přes noc, v období mezi večeří a snídaní. V současné době je hodně diskutovaný IF (intermittent fasting = přerušované hladovění) 16:8 nebo také 20:4. Jde o časový interval v rámci 24 h, kdy se nekonzumuje nic a poté časové okno na jedení. (O tom jsem psala podrobně ve své 2. knize.)

Časově omezený příjem potravy ulevuje trávicímu systému a umožňuje jeho regeneraci. IF je ideální spojit s cirkadiánním stravováním, které respektuje naše biologické hodiny, a tedy i odlišnou schopnost organismu trávit jídlo v rámci 24 h cyklu.

Půst o vodě je lepší volbou než kalorické restrikce, při které jsou sice omezené kalorie (často nízkotučná strava), ale příjem stravy stimuluje produkci hormonu inzulinu. A pokud v krvi koluje inzulin, tělo si nedokáže sáhnout do tukových rezerv. Protože to nedokáže, musí snížit svůj energetický obrat, takže se zpomalí metabolismus. To znamená, že po takové dietě si tělo ukládá živiny, i když celkově jíme méně než před dietou.

Naopak při půstu postupně klesá hladina krevní glukosy, která se uvolňuje z jater. Po vyčerpání glukosy se tělo dostává do ketózy a začíná používat uložené tuky. Ty obsahují jeden až tři uhlíkaté řetězce mastných kyselin navázaných na molekulu glycerolu - trojsytného alkoholu).

Mastné kyseliny jsou použity na tvorbu ketolátek, které mozek může používat jako zdroj energie. A glycerol je použit pro glukoneogenezi - proces, při kterém vzniká glukosa (a glykogen) z tukových zásob.

Tělo nemá důvod metabolizovat svalovou hmotu, pokud má dostatek tukových zásob. (V případě, že k nim má přístup.) Půst je tedy mnohem efektivnější než kalorická restrikce, protože pozitivně ovlivňuje biochemii těla. (Podrobnému mechanismus půstu a hladovění je věnována další část.)


DIETY A MARKETING

Během čtení knihy od Jasona Funga jsem se utvrdila v myšlence, že jakékoli speciální výživové styly a kalorické restrikce jsou nesmysl. Stejně tak jako tzv. super-účinné doplňky stravy na spalování tuků nebo koktejly nahrazující stravu.

Je to tak. Marketing se zaměřuje na to, co jíst, abychom (z)hubli. Protože na jídle, doplňkách stravy, jídelníčku, tréninkových plánech a fitkách se dá vydělat balík. Když někomu řeknu ,,nežer" (myšleno opravdu v uvozovkách), nic ho to nestojí. A to je ten hlavní problém. Proto půst není podporovaný a přijímaný tak, jak by si zasloužil. Protože na nejedení nikdo nevydělá. Tedy nikdo kromě tebe a tvého těla. Uvěřili jsme, že ,,věci musí být složité a drahé", aby fungovaly. Ale ve skutečnosti to tak není.


Kateřina Lite / SimplyMyWorld.cz