STRAVA: NENECH SE NAMOTAT (1)
Následující článek je součástí ,,zelené" knihy
REKALIBRACE LIDSKÉ BYTOSTI (2)
Ještě, než přejdu k tipům ohledně stravy, ráda bych se zastavila u toho, kde se nacházíme právě v tyto dny. A není to příliš hezký pohled... Bohužel nebo naštěstí mi rodinné prostředí od dětství poskytlo přístup k patřičné literatuře. A tak jsem velmi brzy ztratila iluze o potravinářských produktech, které by byly vyráběny s pozitivním záměrem, tj. podpoření či zachování našeho zdraví. (Odhaduji, že takový záměr splňuje cca 1 % z celkové produkce.) A protože mě kombinace chemie a potravin chytla za srdce, věnuji se studiu této oblasti od roku 2005 (podrobněji zde).
Když máš dostatek informací, tak si tě nikdo nemůže namotat na vidličku jako kus špagety, ať by nabízený produkt zněl sebe-úžasněji.
POHÁDKA vs. REALITA
Už před nástupem na SŠ (analýza potravin) jsem věděla, že např. máslo je skutečná potravina oproti propagovaným margarinům. Argument nejíst máslo, protože obsahuje přirozeně vyšší obsah trans-mastných kyselin (vznikající v bachoru zvířat během trávení rostlinné potravy), zatímco margaríny obsahují pod 1 % trans-tuků vzniklých během procesu hydrogenace, je pro mě absolutně nerelevantní a hloupý.
Další pitomé doporučení je vyhýbat se tuku a přirozeně tučným potravinám (např. plnotučný jogurt) a místo toho jíst odtučněné produkty narvané modifikovaným škrobem (chemicky upravený škrob, který byl izolován z celistvé suroviny).
Na trhu jsou výrobky, které můžeme konzumovat ihned, jejich trvanlivost je měsíce až roky. Vydrží pěkně zabalené, v regálech obchodů (i v teple) a nekazí se. Proč asi? Protože jsou mrtvé. Vysoce průmyslově upravené potraviny jsou pumpované aditivy, aby hmota vydržela (trvanlivost i tvar), nějak vypadala a ,,dobře" chutnala.
Za rychlost, pohodlnost, trvanlivost a před-chystané jídlo platíme tím nejcennějším - svým zdravím. Kvalitní strava se stala symbolem vysoké ceny a přípravy náročné na čas. Stala se synonymem pro fitness výživu a některé stravovací styly, případně je spojována se sportovci. Začala se vytrácet ze života ,,obyčejných lidí", přitom výživu potřebujeme všichni.
Vyměnili jsme to nejcennější - své zdraví a starání se o sebe za rychlost a pohodlnost, kterou přináší konzumace vysoce průmyslově zpracovaných produktů (obchody, rychlá občerstvení).
Nízká cena za ,,zabalený chemický šrot" začala být upřednostňována před kvalitou a skutečnou potravinou.
Při tom všem nedostatku času, psychickém i fyzickém přetížení - kdy má člověk ještě řešit jídlo a vařit? Čas neobětuji. Radši si vezměte mé zdraví.
Stali jsme se svědky nesmyslných doporučení, co bychom měli jíst a čemu se vyhýbat. A to jen kvůli zisku výrobců, kterým o naše zdraví nikdy nešlo a nikdy nepůjde.
Přitom z hlediska výživy platí základní pravidlo: Kupuj a jez celistvé potraviny, které jsou co nejméně zpracované a obsahují přirozený poměr živin.
Uvěřili jsme, že nevhodnou životosprávu můžeme kompenzovat tím, co nám společnost nabízí. Sedíš celý den v kanceláři? Zajdi večer na hodinu do fitka. Nestíháš se najíst? Sněz/vypij toto. Bolí tě něco? Vezmi si prášek. Máš vysoký krevní tlak? Další prášek. Máš chronické nemoci, které vznikly v důsledku dlouholeté ignorace požadavků tvého těla a odpojení se od něj? V žádném případě nebudeme pátrat po příčině. Protože na to není čas. Tady máš prášky a žer je až do konce života. O nic jiného se nemusíš starat. Jen to spolknout. A běda ti, jak je vysadíš.
Všechna ta chemie bude tvůj organismus nesmírně zatěžovat, takže možná časem přijdou další poruchy organismu. To ale nevadí. Na to máme taky prášky. Tak budeš platit za dva ,,léky" a otravovat svůj organismus dvakrát rychleji. Přijde ti to divné? Ale kdeže. To je přeci úplně normální. Každý něco bere. Prostě jen stačí uvěřit tomu, že: ,,Tohle je přesně to, co potřebuješ." Zvykneš si a budeš brát ty prášky jako lentilky.
A teď pár dalších příkladů: Výrobci platí mediím za reKLAMY. Ultra zpracované dětské cereálie k snídani jsou narvané cukrem. Hlavně, že jsou obohacené umělým přídavkem vitaminů a minerálů.
Vejce. Tam to dotáhli se strachem z cholesterolu tak daleko, že lidé začali vyhazovat žloutky a konzumovali pouze bílky, přičemž žloutek je to nejcennější. Mimochodem tělo si vytváří cholesterol samo, jeho množství je nastaveno geneticky a příjem ze stravy má minimální vliv.
Hlavně jíst všechno s proteinem, protože ten přirozený v celistvých potravinách nestačí, že jo. Radši si koupit sójový nebo syrovátkový izolát s přidanou chemií.
A další: Boom se sójou (kostky a další extrudáty) jako úžasným zdrojem bílkovin jako náhrada masa. Totálně uměle vyrobený produkt. Tak hlavně, že je to vegan. Nevadí, že to nemá žádnou hodnotu.
Margaríny. Uměle vyrobená směs řepkového oleje, vody, barviva, aromat a vitaminů. Hlavně, že se dobře maže na chleba. A mohla bych pokračovat dál v nesmyslech, kam až jsme to dotáhli v oblasti stravy.
ZÁPLAVA INFORMACÍ A POCIT BEZMOCI
Jak je to dnes? Může to vypadat, že výživa je příliš složitá. Dostala se do rukou odborníků, kteří hlásají svá doporučení a lidé jsou stále více dezorientovaní v té záplavě informací. Své prsty v tom má také potravinářský průmysl, který nabízí, co se zrovna hodí prodat, bez ohledu na skutečnou hodnotu.
Odborníci zastávají nejrůznější stravovací styly - pro každý z nich existuje množství důkazů, že zrovna tento styl je nejvhodnější. Od frutariánství až po paleo a carnivore diet. Není divu, že se pak člověk vykašle úplně na všechno, neboť není v jeho moci ani časových možnostech hledat, kde leží pravda.
Možná máš pocit, že nemáš žádnou moc. Ale ve skutečnosti ji máš obrovskou, protože nabídka určuje poptávku. Stačí přestat kupovat šrot. Nebude odbyt, nebudou ho vyrábět.
Chápu, že nemáš kapacitu jen studovat výživu a životosprávu, není to potřeba. Proto jsem se rozhodla dát do knihy to nejlepší, co mohu. Co se týče potravinářských výrobků, vždy se dá jít o krok zpět. Z průmyslově upravených produktů zpět k surovinám. Co tím myslím? Uvedu příklad. Např. instantní kakao, odtučněné a alkalizované kakao, pražené kakao, deodorizované kakaové máslo (odstranění vůně a vitaminů rozpustných v tucích), nepražené kakao, nedeodorizované kakaové máslo, kakaová hmota, pražené kakaové boby, nepražené kakaové boby drcené, nepražené kakaové boby celé, nepražené kakaové boby celé, bio. - Vždy se dá vybrat to méně zprocesované. Být o krok blíž výchozí surovině.
Další článek: STRAVA: NENECH SE NAMOTAT (2)